Här har vi samlat de vanligaste frågorna om skyddsombud, deras ansvar, utbildning och rättigheter. Oavsett om du är ny i rollen eller redan har erfarenhet, hittar du svar på det du behöver här.
Ett skyddsombud har som huvuduppgift att övervaka arbetsmiljön och säkerställa att arbetsgivaren följer arbetsmiljölagen. Det innebär att:
Det finns ingen egentlig skillnad. Båda titlarna syftar på samma roll, men olika branscher eller arbetsplatser kan använda olika benämningar.
Ett huvudskyddsombud (HSO) har en samordnande roll på större arbetsplatser. Utöver skyddsombudets vanliga uppgifter ansvarar HSO för att:
Skyddsombudet utses oftast av den lokala fackliga organisationen. Om det inte finns kollektivavtal, kan arbetstagarna själva välja ett skyddsombud. Rollen är ett förtroendeuppdrag och förutsätter att du har en vilja att förbättra arbetsmiljön.
En skyddsombudsutbildning är en grundläggande kurs som ger dig de kunskaper och verktyg du behöver för att verka i rollen. Utbildningen täcker:
Ja, många utbildningar erbjuds online via lärarledda webbutbildningar. Det är ett flexibelt alternativ som ger samma kunskap och interaktiva moment som fysiska kurser, men kan genomföras på distans.
Skyddsombud har flera viktiga rättigheter enligt arbetsmiljölagen:
Skyddsombud har rätt till ersättning för:
Skyddsombudet utför sina uppgifter inom ramen för sin ordinarie anställning.
Ja, enligt arbetsmiljölagen ska det finnas ett skyddsombud på arbetsplatser med minst fem anställda. På mindre arbetsplatser kan det vara frivilligt, men det rekommenderas starkt för att säkerställa en trygg arbetsmiljö.
Priset för en skyddsombudsutbildning ligger ofta runt 8 700 SEK exklusive moms per person.
Ja, om arbetsplatsen har kollektivavtal kan upp till 70 % av utbildningskostnaden subventioneras via AFA Försäkring. Det är ett projekt som drivs av LO, Svenskt Näringsliv och PTK. Arbetsgivaren kan ansöka om subventionen i samband med utbildningen.
Vår grundläggande utbildning för skyddsombud är vanligtvis 2 dagar lång och innehåller både teoretiska och praktiska moment.
Skyddskommittén är ett forum för samverkan mellan arbetsgivare, skyddsombud och andra representanter där arbetsmiljöfrågor diskuteras och beslutas. På arbetsplatser med fler än 50 anställda är det obligatoriskt att ha en skyddskommitté.
Ett regionalt skyddsombud arbetar på arbetsplatser där det saknas lokala skyddsombud och kollektivavtal. De:
Du kan anmäla dig till en skyddsombud utbildning ytterligaresutbildning via en godkänd utbildningsanordnare. Utbildningar finns både som fysiska kurser på 30 orter i Sverige och som lärarledda webbutbildningar online.
Har du fler frågor om vad rollen innebär, skyddsombud utbildning, ytterligare utbildningar eller rättigheter? Tveka inte att kontakta oss för mer information och vägledning – tillsammans skapar vi en tryggare arbetsplats!
Vi erbjuder vår skyddsombud utbildning online via ZOOM eller på någon av följande orter: Jönköping, Linköping, Sveg, Umeå, Luleå, Stockholm, Göteborg, Växjö, Norrköping, Örnsköldsvik, Uppsala, Kalmar, Borlänge, Karlstad, Falun, Malmö, Piteå, Örebro, Helsingborg, Linköping, Gävle, Söderhamn, Kiruna, Västerås, Sundsvall, Skellefteå, Visby och Östersund.
AB Kompetensutveckla i Sundsvall
Sidan ägs och administreras av: